vendredi 15 novembre 2013

LA CUINA MALLORQUINA...



A Mallorca, la cuina privilegia les caces, xarcuteries i altre llegums a la vasta planura que separa les sierras de Tramuntana et d’Arta. Sobre les costes mallorquines degustarà un plat de peixos o de fruites de mar. Entre les especialitats de l’illa, podrà tastar el fregit mallorquí, en base de carn o de peix, de pebrots i de patates fregits en l’oli d’oliva. És al petit poble de Sineu que degustarà els millors fregits de Mallorca. Altra gran especialitat : els sopes mallorquines: el brou és absorbit per llesques de pans cuits amb cebes, dels pebrots, de la carn, dels bolets etc… Finalment l’especialitat més cèlebre de l’illa : la famosa ensaimada, pastis ensucrada en forma d’espiral, de la qual es menja per esmorzar. 



Aperitiu:

_Ail y oli (maionesa d’all),
_Cocas (pizzas locals),
_Sobrassada (carn de porc, paprika, sal) a estendre sobre pa,
_Tapas: aperitius que es poden prendre en qualsevol moment i poden formar un dinar, és una gran tradició espanyola.
_Pa amb oli (al començament d’àpat, són trossos de pans prèviament banyats en oli d’oliva i fregats en l’all que s’unta el pa d’una salsa a base de tomàquets i de vinagre).
  


Begudes:
_Les licors: el Palo i els Hierbas
_Les cerveses : Principalment la marca catalana «Estrella», la cervesa local Isleña (un mig es diu una «caña»), la clara (barreja de cervesa i de Schweppes groc llimona), o un chandi.
_ El chupito : copa de licor. A intentar: la vodka roja, la crema catalana, però sobretot els hierbas mallorcas i ibizencas (en base d’anís i de diversos tipus de plantes locales).Totes tipus d’alcohols són proposades.
_El cafè solo (negre), amb llet calenta, cortado (expresso tallat amb llet freda), carajillo (amb alcohol), o descafeïnat.

_ El gin (d’origen anglès) fabricat a partir de raïm, més afruitat i menys amarg que a la Gran Bretanya. Es fa «Pomada» amb suc de llimona.

Tres plats típics:
 
_Burrrida de Ratjada,
Ingredients: Ratlla, patata, ou, julivert, all, pa fregit, safrà i oli d'oliva.

_Sofrit pagès,
Ingredients: Xai i pollastre, sobrassada i botifarró, patata, all, llorer, safrà, comí, julivert, ametlles torrades i llard

_Flao,

Pastís rodó en base d'ous i de formatge fresc.

samedi 9 novembre 2013

Diàleg: L ’Hélène proposa una activitat a La Jessica…

 Hélène: Hola ! Què tal?

Jessica: Hola! Bé i tu?

Hélène: No gaire bé, m’avorreixo, estic sola al pis meu.

Jessica: Estic sola també, si vols, podem sortir?


Hélène: És una bona idea!M'agradaria anar a Palma Aquarium, vols venir amb mi?

Jessica : Per què no. Què vols fer aquí?

Hélène: No sé, hi ha un munt d'activitats per fer, com “la busseja amb taurons” o l’activitat “Sota l’aigua”. Podrem fer això després de la visitat guiada si vols..



Jessica:  Estàs boja!

Hélène: Però hi ha un monitor amb nosaltres, serà divertit, confia en mi!

Jessica: D'acord... On quedem?

Hélène: Quedem a la entrada del aquari?

Jessica : D'acord però quant costa l'entrada? I em podries donar l'adreça?


Hélène: Em sembla que per a una persona que viu als Balears val 17.5€ i per a nosaltres val 23.5€. Penso que coneixes l'Hotel Platja, quan surt, pren a l'esquerra i continua fins a la pròxima intersecció. Després gira a la dreta i continua tot recte al carrer Goleta. Al final d'aquest carrer, gira a la dreta encara una vegada al carrer Manuela de los Herreros i Sorà i veuràs l'aquari.



Jessica: D’acord, Hi seria a les dues del migdia. Fins després!



Hélène: Ok, jo també, fins després!